ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α” ΛΥΚΕΙΟΥ

prog-A-2014-2015


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β” ΛΥΚΕΙΟΥ

prog-B-2014-2015


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ” ΛΥΚΕΙΟΥ

prog-G-2014-2015

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά

2-4-15: Από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ ανακοινώθηκε η εγκύκλιος διοργάνωσης των Πανελλαδικών εξετάσεων (σχολ. έτους 2014-2015).

panel 20152-4-15: Από το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ ανακοινώθηκε η εγκύκλιος διοργάνωσης των Πανελλαδικών εξετάσεων (σχολ. έτους 2014-2015).

Διαβάστε περισσότερα  egkiklios_panel_exet_2015

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά

Περί bullying…και δικών μας ευθυνών

unnamedΜπορεί το bullying να ποινικοποιηθεί, μπορεί να γίνει πιο αυστηρή η εκπαιδευτική κοινότητα στην παραβατική συμπεριφορά και να γεμίσουν τα ποινολόγια ή οι φυλακές. Μπορεί.

Γιατί ο σχολικός εκφοβισμός είναι υπαρκτός.

Ξεχνάμε όμως ,για να μην πω, αγνοούμε, ότι συχνά είναι αθέατος ή πολύ καλά καμουφλαρισμένος ,αφού εκδηλώνεται όχι μόνο ως κακοποίηση  λεκτική ή σωματική αλλά  και συναισθηματική . Ακόμα κι” ένα βλέμμα ειρωνικό ή απορριπτικό, μπορεί να προσβάλει η να υποτιμήσει ένα ευαίσθητο, συνεσταλμένο ,μοναχικό παιδί ,τέλος πάντων ένα βαθιά ίσως καλλιεργημένο παιδί που δεν έχει διδαχθεί απ” τους γονείς του το «νταηλίκι» ως εφόδιο για να πορευτεί.

Ξέρουμε ότι το παιδί που φοβάται, σπάνια μιλάει αφού φοβάται και τις συνέπειες, κι ακόμα πιο σπάνια εμείς ξέρουμε να «αφουγκραστούμε» το φόβο του .Κι΄ο φόβος μεγαλώνει, κλαίει τα βράδια, εκδηλώνει άρνηση για το σχολείο και δυστυχώς καμιά φορά…άρνηση για τη ζωή. Η ενοχή που δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του μια κατάσταση, το οδηγεί σε αδιέξοδο.

Επομένως η λύση είναι αλλού και η ζωή είν΄εδώ!

Τη λύση αυτή την έχουμε απλά ξεχάσει, χαμένοι μέσα στις στοίβες των χαρτιών μας, τα ασφυκτικά αναλυτικά  προγράμματα ,τις ευρωπαϊκές «δράσεις» που συνήθως στερούνται αληθινού νοήματος, την έχουμε ξεχάσει μαζί με το μεράκι  μέσα στις ποικίλες υπηρεσιακές μας μέριμνες.

Ανώφελο  μάλλον, να λοιδορήσω  για άλλη μια φορά τα αποτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα των τελευταίων δεκαετιών που καλλιεργούν στα παιδιά τη λογική της χρησιμοθηρίας και τον ανταγωνισμό. Τά χουν πει άλλοι καλύτερα από μένα.

Δικαιούμαι όμως μετά από τριάντα χρόνια που υπηρετώ στο ελληνικό σχολειό, δικαιούμαι να μιλήσω, για τις δικές μας ευθύνες.

Γονείς και δάσκαλοι αν δεν σκύψουμε πάνω σ” αυτό το ευαίσθητο παιδί, αν δεν το ενθαρρύνουμε, αν δεν του ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση, αν δεν το αγαπήσουμε ,αν δεν το στηρίξουμε για να σταθεί στα πόδια του, αν δεν το αποδεχθούμε, αν δεν σεβαστούμε την προσωπικότητα του, εις τους αιώνας των αιώνων θα υπάρχουν θύτες και θύματα, η κοινωνία θα είναι χωρισμένη σε ευάλωτους ανθρώπους και «νταήδες»συμπλεγματικούς.

Είτε ως μαθητές ,είτε ως εργαζόμενοι, οι ευαίσθητοι άνθρωποι εισπράττουν πολύ συχνά την υποτίμηση με διάφορες μορφές, από παιδιά ή ενήλικες με εσωτερικά συμπλέγματα και ανάγκη επιβεβαίωσης .Η ευγένεια, η ευαισθησία, η διαφορετικότητα μέσα στη ζούγκλα των ανθρώπων, στοχοποιούνται.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια. Ας ψάξει η οικογένεια και το σχολείο εκείνον τον μηχανισμό που θα δώσει στο παιδί αγάπη και συναισθηματική ασφάλεια. Μόνο μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο-που χρόνια τώρα  ντρεπόμαστε να το ονομάσουμε αγκαλιά, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει με τόλμη τους «λαιστρυγόνες και τους κύκλωπες»…

Αυτό είναι το όπλο.

Όσο για τους ειδικούς, σχολικούς ψυχολόγους, οικογενειακούς συμβούλους και άλλους επιστήμονες,

απλά θα κάνουν εκ των υστέρων τη δάγνωση ή τη νεκροψία.

 

Νόνη Σταματέλου,

καθηγήτρια θεολόγος στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015

Στις 13 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα και στις 18 αρχίζουν οι Πανελλαδικές

Ανακοινώθηκε σαρχείο λήψης (1)ήμερα από το υπουργείο Παιδείας το Πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων.

  Τα μαθήματα του σχολικού έτους  2014-2015 λήγουν στις 13 Μαίου.

Ειδικότερα:

A. Οι  Πανελλαδικές  Εξετάσεις  των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18-5-2015, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19-5-2015. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17-6-2015. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15-6-2015 ως και 26-6-2015. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9-6-2015.
B. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3-6-2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Γ. Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10-6-2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Δ. Γενικότερος προγραμματισμός για τις διαδικασίες εισαγωγής
Στις αρχές Μαΐου, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα αποκτήσουν  το δελτίο εξεταζομένου,

με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου θα αναγράφεται  και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι  να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.

Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, θα προσέλθουν για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου. Το έντυπο μηχανογραφικό δελτίο θα έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.
Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Κατηγορίες: Πανελλαδικές | Σχόλια κλειστά

Η Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (εκλογή ΠΡΟΕΔΡΟΥ 6-2-2015)

Η Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ (εκλογή ΠΡΟΕΔΡΟΥ 6-2-2015)

Κατηγορίες: Εκδρομές | Σχόλια κλειστά

Η εγκύκλιος για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές 2015

Κατηγορίες: Πανελλαδικές | Σχόλια κλειστά

7ήμερη εκδρομή στην Ιταλία

Spanish-Steps004

Οι γονείς των μαθητών της Γ” Λυκείου μπορούν να συνδέονται στον δικτυακό τόπο http://7lykioanitaly2014.wordpress.com/ για να ενημερώνονται για την πορεία της εκδρομής. Η σύνδεση γίνεται με όνομα χρήστη 7goneis και κωδικό που θα τους σταλεί με sms από τα παιδιά τους. Αν δεν λάβουν τον κωδικό μπορούν να απευθυνθούν στην γραμματεία του σχολείου (26510-33644).

Κατηγορίες: Εκδρομές | Σχόλια κλειστά

Στο Δημαρχείο … «συνεδρίασε» η Α Λυκείου του 7ου ΓΕ.Λ.

P_20141203_131056_PNΤους μαθητές της Α Τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων, υποδέχθηκαν σήμερα στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας.Οι μαθητές κάθισαν στα έδρανα της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου και πήραν μια «γεύση» από μια κανονική συνεδρίαση, μέσα από ερωτήσεις που έθεσαν για μια σειρά από θέματα που απασχολούν το Δήμο και τους πολίτες.Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών αφού τους καλωσόρισε, υπογράμμισε ότι «ελπίζουμε πολύ στη νέα γενιά, γιατί αν ταλαιπωρήστε κι εσείς σε αυτή την περίοδο της κρίσης είναι δική μας ευθύνη. Άρα σας χρωστάμε πολλά αλλά ελπίζουμε και πολλά από εσάς γιατί είστε μία γενιά που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».«Βασιζόμαστε πολύ στη δική σας ευαισθησία ως πολίτες», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος κι ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περιβαλλοντική συμπεριφορά των μαθητών, που «μπορεί να περάσει γενικότερα μηνύματα στην
κοινωνία».Αναφερόμενος στη λειτουργία του Δήμου ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως, «είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το Δήμο για τα επόμενα πέντε χρόνια και η πιο σημαντική μας υποχρέωση είναι να ακούμε τους πολίτες. Δυστυχώς οι δυνατότητες της αυτοδιοίκησης να προσφέρει στους πολίτες αυτά που θα ήθελε έχουν περιοριστεί, γιατί έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι πόροι της. Παρ’ όλα αυτά η ευθύνη που έχει η Δημοτική Αρχή και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει για να προσφέρει ότι καλύτερο στους πολίτες, πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη και να μην αναζητά δικαιολογία στην οικονομική κρίση».Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Παπαδιώτης εξήγησε στους μαθητές πώς λειτουργεί ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια … «προέδρευσε» σε αυτή την «ειδική συνεδρίαση» που όπως είπε στο τέλος «ήταν υποδειγματική και δίνει μαθήματα και σε μας τους μεγαλύτερους».Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας,Παντελής Κολόκας, καλωσόρισε με τη σειρά του τους μαθητές, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «γνωρίζουμε ότι είστε μία γενιά που πλέον «βομβαρδίζεται» από όρους που αφορούν το δυσμενές οικονομικό και αξιακό περιβάλλον που ζούμε. Ωστόσο εσείς έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον».
Ο κ. Κολόκας αναφέρθηκε επίσης στην καλή συνεργασία που έχει η Αντιδημαρχία Παιδείας με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και απάντησε στη συνέχεια σε πολλές ερωτήσεις των παιδιών.
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του 7ου Λυκείου στο Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της «Πολιτικής Παιδείας». Όπως εξήγησε η υπεύθυνη καθηγήτρια, Ολυμπία Παντελή, «πρόκειται για ένα καινούργιο μάθημα που εκτός των άλλων αναφέρεται σε έκταση και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης».Από την πλευρά του ο Διευθυντής του σχολείου, Γιάννης Ντούρος, σημείωσε ότι η επίσκεψη στο Δημαρχείο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να σχηματίσουν μια προσωπική εικόνα και να έχουν μια αληθινή εμπειρία για τη λειτουργία του Δήμου.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις | Σχόλια κλειστά

Επίσκεψη του 7ου ΛΥΚΕΙΟΥ (Γ τάξη ) στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων

filakes-stavrakiΕπίσκεψη στις Δικαστικές Φυλακές Ιωαννίνων πραγματοποίησε το μεσημέρι της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 26 Νοεμβρίου, η Γ τάξη του 7ου Λυκείου ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ με συνοδεία της κοινωνιολόγου κ. Παντελή του Δ/ντη και εκπαιδευτικών του Σχολείου. Της επίσκεψης προηγήθηκε η διαδικασία έγκρισης από τα αρμόδια όργανα και η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων των  ανήλικων μαθητών.                                                                  Εκεί οι μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές ενημερώθηκαν  από τη Διευθύντρια κ. Έλενα Αγαπητού, για τη λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος . Ειδική αναφορά έγινε στις συνθήκες κρατήσεις, τον τρόπο λειτουργίας και το ανθρώπινο δυναμικό που έχει την ευθύνη της υποστήριξης του εξωτερικού χώρου αλλά και του εσωτερικού της φυλακής. Κοινή διαπίστωση είναι πως το Σωφρονιστικό Κατάστημα δεν πληροί της προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις του νόμου στη σημερινή πραγματικότητα μιας χώρας μέλους της Ε.Ε., από άποψη κτιριακής υποδομής και κορεσμού της δυνατότητας φιλοξενίας κρατουμένων.

Ενημέρωση επίσης έγινε από τον αρχιφύλακα κ. Λαμπρόπουλο,

τον κοινωνιολόγο και την υπηρεσία υγιεινής  του ιδρύματος.

Η πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία των μαθητών του Λυκείου μας συμπληρώθηκε με μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις των μαθητών σε κρατούμενους του ιδρύματος τους όποιους επέλεξε η Δ/νση των φυλακών με μεγάλη προσοχή.

Έντονα προβληματισμένοι οι μαθητές μετά την επίσκεψη, αναρωτήθηκαν πότε θα γίνει κατασκευή ενός σύγχρονου Σωφρονιστικού Καταστήματος στα Γιάννενα, το οποίο θα υποστηρίζεται από το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό και θα παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η δικαστική και νομική συνδρομή των κρατουμένων, η μεταφορά τους και, κυρίως, η υγειονομική τους υποστήριξη από τα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της πόλης. Μετά και την συζήτηση με τους κρατούμενους οι μαθητές επισήμαναν ότι τα Σωφρονιστικά Καταστήματα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι φυλακές ψυχών, αλλά χώροι επανατοποθέτησης και επανακαθορισμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Το 7ο Λύκειο ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τη Δ/νση και το προσωπικό των φυλακών για την φιλοξενία και την παιδαγωγικά ολοκληρωμένη ενημέρωση των μαθητών μας.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις | Σχόλια κλειστά

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016

Εκγύκλιος Φ.251/183146/A5 (PDF)

Σχετικά με την λειτουργία Τμημάτων και Σχολών των ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και την ενημέρωση των μαθητών της Γ΄ τάξης ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ σχολικού έτους 2014-2015, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 η Στρατιωτική Σχολή Ιπτάμενων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) και το Τμήμα Ελεγκτών Αεράμυνας της Σχολής Ικάρων δεν θα δεχθούν εισακτέους. Άρα οι δύο ανωτέρω σχολές δεν θα υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο του 2015.

Με το άρθρο 189 του Ν.4261/2014 (ΦΕΚ 107 Α΄) καθορίζεται ότι για τις υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων για την εισαγωγή στα ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ έτους 2015 θα ισχύσει το Π.Δ. 11/2014 ( ΦΕΚ 17 Α΄), το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα το Εθνικού Τυπογραφείου : www.et.gr .

Σύμφωνα με το Π.Δ. 151/2013 ( ΦΕΚ 238 Α΄), Οργανισμός της Σχολής Ικάρων, ο οποίος είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα το Εθνικού Τυπογραφείου : www.et.gr , οι υποψήφιοι – ες της Σχολής Ικάρων ( όλων των τμημάτων της ) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, σύμφωνα με το ως άνω (γ) σχετικό έγγραφο του ΓΕΕΘΑ παρακαλείσθε να ενημερώσετε τους υποψηφίους ότι η φοίτηση στα ΑΣΣΥ είναι διετής και είναι σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) με σκοπό να αυξηθεί ο χρόνος φοίτησης στα τρία έτη, χωρίς να είναι δυνατόν την παρούσα χρονική στιγμή να αναφερθεί ρητά ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Πανελλαδικές | Σχόλια κλειστά