Η προκήρυξη για την εισαγωγή υποψηφίων στην πυροσβεστική

pyrosbestikhΕκδόθηκε  από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος η Προκήρυξη  για την εισαγωγή των υποψηφίων στις Σχολές Ανθυποπυραγών και Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017.

Η προκήρυξη για την εισαγωγή στην υποψηφίων πυροσβεστική

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Ενημέρωση μαθητών | Σχόλια κλειστά

Προκήρυξη Στρατιωτικών Σχολών 2016

stratΠροκήρυξη Στρατιωτικών 2016

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά

Πρόγραμμα Εξετάσεων Μαίου – Ιουνίου 2016

7lykioan_150x150Το Πρόγραμμα Εξετάσεων Μαίου – Ιουνίου 2016 

ΚΛΙΚ:  programa-exetaseon_2016

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά

Διάκριση για το 7ο Γενικό Λύκειο -ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΜΑΣ

βράβευση στον διαγωνισμό ποίησηςΔιάκριση για το 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης!

Οι μαθήτριες της Γ’ Τάξης του 7ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων Μαρίνα Νάκου και Δωρίτα Ζαρκάδα διακρίθηκαν στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό  Διαγωνισμό του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ΄Ερευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε Σάββατο 9 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» στην Θεσσαλονίκη. Μαθητές και μαθήτριες από πολλά Γυμνάσια και Λύκεια  της Ελλάδας, με την παρουσία και τον λόγο τους επεσήμαναν πως σε καιρούς κρίσης, η ποίηση για τους νέους είναι μια ελπίδα που διασώζει την ανθρωπιά και την ευαισθησία ,στοιχεία που χρειάζονται για να περάσουν στην ενηλικίωση και να κτίσουν έναν κόσμο πιο όμορφο.

Η εκπαιδευτικός του 7ου Λυκείου κ. Νόνη Σταματέλου που ήταν παρούσα στην εκδήλωση, σημειώνει ότι τα παιδιά που γράφουν ποίηση έχουν μια ποιότητα ξεχωριστή, έχουν ιδιαίτερες  κεραίες με τις οποίες αντιλαμβάνονται τη ζωή και τον κόσμο. Η συμμετοχή σε έναν τέτοιο διαγωνισμό ,μπορεί να μην είναι κάτι σημαντικό για την εποχή μας ίσως, όμως για τα παιδιά είναι μια αφορμή για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Λογοτεχνίας. Γι αυτό ενθαρρύνει τους μαθητές που συμμετείχαν είτε βραβεύτηκαν αυτή τη φορά είτε όχι. Αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής θα λάβουν απ’ τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας οι : Ειρήνη Καραγιαννίδη που αξιολογήθηκαν  θετικά τα ποιήματά της απ΄τους λογοτέχνες της κριτικής επιτροπής, η Αλίκη Κασκάνη, η Ελίνα Ντέτσικα, ο Γιάννης Δάφλος, όλοι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Η μαθήτρια Δωρίτα Ζαρκάδα ,που έχει επιλέξει την Θεωρητική κατεύθυνση, στον σύντομο λόγο που εκφώνησε , θύμισε την άποψη του ποιητή μας Γιώργου Σεφέρη, πως  «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα», τονίζοντας ,ότι έχει ανάγκη την Τέχνη ο κόσμος μας σήμερα ,ένας κόσμος που έχει προχωρήσει τεχνολογικά αλλά έχει βράβευση στη Θεσσαλονίκημείνει πίσω πνευματικά…

Η Μαρίνα Νάκου, μαθήτρια της Θετικής κατεύθυνσης, εξομολογείται ότι η μύησή της στην ποίηση άρχισε όταν ήρθε σε επαφή με την ποίηση του Μιχάλη Γκανά και συγκεκριμένα, στην ερευνητική εργασία για τη ζωή και το έργο του ποιητή που εκπονήθηκε στο σχολείο ,όταν ήταν στην Α’ Λυκείου.

Στην Θεσσαλονίκη τις μαθήτριες συνόδευσαν οι οικογένειές τους αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η οικογένεια στην ενθάρρυνση των παιδιών στην εφηβεία και πόσο πολύτιμη είναι η συνεργασία της με το σχολείο.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Διακρίσεις | Σχόλια κλειστά

Απόκριες στο 7ο Λύκειο

Παραδοσιακός……. ΓΑΜΟΣ  από τους μαθητές της Γ Λυκείου  (Παρασκευή 11/3/2016)                           

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση μαθητών | Σχόλια κλειστά

Η τρελή ροδιά

IMG_9747b

Εργο της μαθήτριας μας  (Β Λυκείου )          ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ

Εργο της μαθήτριας μας  (Β Λυκείου )          ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ

 

Η τρελή ροδιά  (ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ)………………………………………………

Πέστε μου, είναι η τρελή ροδιά που χαιρετάει στα μάκρη                                                        Τινάζοντας ένα μαντίλι φύλλων από δροσερή φωτιά                                                                 Μια θάλασσα ετοιμόγενη με χίλια δυο καράβια                                                                               Με κύματα που χίλιες δυο φορές κινάν και πάνε                                                                               Σ’ αμύριστες ακρογιαλιές, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά                                                       Που τρίζει τ’ άρμενα ψηλά στο διάφανον αιθέρα;                                                                     Πανύψηλα με το γλαυκό τσαμπί που ανάβει κι εορτάζε                                                                 Αγέρωχο, γεμάτο κίνδυνο, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά                                                       Που σπάει με φως καταμεσίς του κόσμου τις κακοκαιριές του δαίμονα                               Που πέρα ως πέρα την κροκάτη απλώνει τραχηλιά της μέρας                                                       Την πολυκεντημένη από σπαρτά τραγούδια, πέστε μου είναι η τρελή ροδιά                       Που βιαστικά ξεθηλυκώνει τα μεταξωτά της μέρας;                                                                      Σε μεσοφούστανα πρωταπριλιάς και σε τζιτζίκια δεκαπενταυγούστου                             Πέστε μου, αυτή που παίζει, αυτή που οργίζεται, αυτή που ξελογιάει                                   Τινάζοντας απ’ τη φοβέρα τα κακά μαύρα σκοτάδια της                                                        Ξεχύνοντας στους κόρφους του ήλιου τα μεθυστικά πουλιά                                               Πέστε μου, αυτή που ανοίγει τα φτερά στο στήθος των πραγμάτων                                          Στο στήθος των βαθιών ονείρων μας, είναι η τρελή ροδιά;

…………………..Αφορμή για τα παραπάνω δώθηκε από την εργασία που ανέθεσε  η καθηγήτρια του Σχολείου μας κ. ΚΥΡΙΤΣΑΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ στα πλαίσια του μαθήματος Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β Λυκείου.

Τους πίνακες επιμελήθηκε ο Βιολόγος του Σχολείου μας κ. ΜΑΡΕΤΑΣ ΝΙΚΟΣ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εργασίες Μαθητών | Σχόλια κλειστά

Euroscola Euroscola (21/1-24/1 2016)

αρχείο λήψης

το 7ο Γεν. Λύκειο εκπροσωπήθηκε   στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Euroscola 2016 απο τις μαθήτριες της Β  Λυκείου Βλάχου Ναταλία ,        Μπαλούγια  Ηλιάννα  που μεταφέρουν τις εμπειρίες των γράφοντας τα παρακάτω:

 

received_241392549525803

Colmar ΓΑΛΛΙΑΣ (Aλσατiα)

Το Euroscola είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  που σκοπό έχει να μυήσει τους νέους στα ευρωπαϊκά ιδεώδη και να τους κάνει να νοιώσουν περισσότερο «αυριανοί Ευρωπαίοι πολίτες». Η επιλογή των μαθητών, στην Ελλάδα, γίνεται ανά περιφέρεια και κριτήριό της είναι η ικανότητα των μαθητών να χειρίζονται τον λόγο αλλά και οι γνώσεις τους, πάνω στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως. Στο πρόγραμμα του φετινού Ιανουαρίου, είχαμε την τύχη και την τιμή να εκπροσωπήσουμε το σχολείο αλλά και ολόκληρη τη χώρα μας, μαζί με άλλα 22 μαθητές της Ηπείρου, με συνοδούς καθηγήτριες τις αξιότιμες κυρίες Σ. Θεοδώρου και Μ. Γρηγορίου.

Μία ανεπανάληπτη για εμάς εμπειρία, υπήρξε το τετραήμερο ταξίδι στο Στρασβούργο, κατά το οποίο περιηγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο του αλλά και επισκεφθήκαμε την κοντινή γραφική πόλη του Colmar. Η δεύτερη, και πιο σημαντική, μέρα του ταξιδιού μας περιελάμβανε την επίσκεψή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη διεξαγωγή του προγράμματος. Εκεί, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία των θεσμών και τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβληματιστήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις με τα παιδιά των υπόλοιπων κρατών-μελών, «νοιώσαμε» για λίγο Ευρωβουλευτές. Αξέχαστη και ανεπανάληπτη, πράγματι, η τετραήμερη απόδρασή μας στο κέντρο της Ευρώπης.

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Διακρίσεις, Ενημέρωση μαθητών | Σχόλια κλειστά

Πρωταθλήτρια η γυναικεία ομάδα ΜΠΑΣΕΤ του 7ου ΓΕΛ

mountompasket_madata_676921586   Σχολικό πρωτάθλημα:                     Πρωταθλήτρια η γυναικεία ομάδα ΜΠΑΣΕΤ του 7ου ΓΕΛ, νικήτρια         με ευρύ σκορ στο τελικό με αντίπαλο το 9ο ΓΕΛ  

20160222_102757b

Οι πρωταθλήτριες μαθήτριες του 7ου ΓΕ. Λ με τη καθηγήτρια τους κ. ΜΑΡΙΝΟΥ Ιωάννα ( ΠΕ11)

         

 

Κατηγορίες: Αθλητισμός, Διακρίσεις, Εκδηλώσεις | Σχόλια κλειστά

Νόνη Σταματέλου: Έλλειψη χώρου

ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΦΟΤΟ

Μάνα Το διάνεμά σου μέσ’ στο σπίτι Σαν να μην έχεις φύγει από καιρό κάπου-κάπου θαρρώ πως τις νύχτες κάποιος ποτίζει το βασιλικό Και σα δροσίζει τα χαράματα κλείνει απαλά το τζάμι. Νάρχεσαι να με ξυπνάς και να μου σκεπάζεις την πλάτη. Όπως και τότε.                                     Νόνη Σταματέλου

stamatelou

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΝΟΝΗ – η Θεολόγος του 7ου ΓΕ.Λ.

Τί αντιπροσωπεύει η ποίηση σε μια εποχή χάους, θα μας έλεγε και σήμερα ο Οδυσσέας Ελύτης.
Η νέα ποιητική συλλογή της  Νόνης Σταματέλλου παρουσιάστηκε το Σάββατο το απόγευμα στις  6 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Χώρου «Δημήτρης Χατζής» στα παλιά σφαγεία.
Η εκδήλωση, η οποία ήταν συνδιοργάνωση του Πνευματικού Κέντρου και των εκδόσεων Μελάνι  ξεκίνησε με τη Μαρία Σακκά στο φλάουτο να συνοδεύει την ποιήτρια σε ένα από τα ποιήματά της συλλογής της. Η Μαρία Σακκά είναι δασκάλα φλάουτου και υπήρξε μαθήτρια της κ. Σταματέλου, όπως μαθήτρια ήταν και η ομιλήτρια Τάνια Δήμου δικηγόρος. Να σημειωθεί ότι η Νόνη Σταματέλλου είναι θεολόγος καθηγήτρια και εργάζεται στο 7ο Λύκειο Ιωαννίνων.
Για το βιβλίο και την ποιήτρια μίλησαν επίσης  η πρώην σχολική σύμβουλος Βούλα Σκαμνέλου, η φιλόλογος Βιβή Λάζου και ο φιλόλογος Κώστας Παξινός. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος.
«Δεν ξέρω πως θα αποφασίσει να διαβάσει κανείς τα ποιήματα της τρίτης ποιητικής συλλογής της  Νόνης Σταματέλου με τίτλο: «Ελλειψη χώρου» από τις εκδόσεις Μελάνι 2015 της Πόπης Γκανά. Όπως και να αποφασίσει κανείς να τα διαβάσει: Όλα μαζί από την αρχή ή από το τέλος ή λίγα-λίγα αυτό που θα νιώσει είναι μια ευχαρίστηση, μια γλυκόπικρη αίσθηση σαν αυτή που μένει μετά από τα ακούσματα ήχων ενός μουσικού κουτιού ονειρώδους, που τα φέρνει ο άνεμος «πότε θαμπά, και πότε δίπλα» (Μιχάλης Γκανάς από τα Γυάλινα Γιάννενα)…
Έτσι θα αρχίσει την ομιλία της η Βούλα Σκαμνέλου, ενώ κάπου μεταξύ αγγέλων, εφηβικής διάθεσης της ποιήτριας και εξομολογήσεών της  με τα παντός τύπου σχόλιά της ακόμη και σαρκαστικά που αφορούν σε όλες τις ανθρώπινες περιπέτειες, έρχεται η μητέρα της. Είναι εκείνη άλλωστε που μπαινοβγαίνει σε όλες τις ποιητικές της συλλογές. Όπως και στο ποίημα στην αρχή αυτού του κειμένου, το οποίο εμπνέει χαράκτρια και γίνεται έργο Τέχνης.
«Ποίηση λυρική, κοινωνική  και ιδεολογικά φορτισμένη, όπου θίγεται η ανεργία, η αχρηστία των προσόντων των άνεργων νέων, η εξόντωση των ποιητών, ο θάνατος στη φυλακή, οι άνθρωποι με τις «καπαρντίνες», η βεβήλωση των εκκλησιών, η νεκρή και άταφη παιδεία…»
Πώς να καταγράψει ένα ρεπορτάζ όλα εκείνα τα σημαντικά με τα οποία και οι άλλοι ομιλητές σκιαγράφησαν έργο και ποιήτρια; Άλλωστε πώς μπορεί κάποιος να αγγίξει την ποίηση, να αναλύσει τη σπίθα, τη φλόγα, την έμπνευση του ποιητή, ακόμη και τη μαστορική (κατά Γιανναρά την τεχνική) ενός ποιήματος;
Συγκινητική ήταν η παρουσία των μαθητών σε αυτή την παρουσίαση. Κι εμείς κλείνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια μαθητή της :  «Δεν θα την ευγνωμονήσω για τα θρησκευτικά που μου δίδαξε, θα την ευγνωμονώ πάντα γιατί μας μύησε όλους  στη λογοτεχνία, στην ποίηση». Και το άκουσαν οι καθηγητές που ήταν στην αίθουσα, πως οι μαθητές τους δεν θέλουν τους δασκάλους τους να τους διδάσκουν μόνο για αριθμούς, εμβαδά, τέμνουσες κύκλων και θεωρήματα, αλλά τους θέλουν ικανούς να τους πάνε λίγο παραπέρα.

***Η Νόνη Σταματέλου με «λόγο ποιητικό» συζητά με τον Μίλτο Γήτα

*** Γράφει η φιλόλογος Βιβή Λάζου για την ποιητική συλλογή

της Νόνης Σταματέλου:  Ποίηση και Θεός

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση καθηγητών | Σχόλια κλειστά

Εκδρομή A Λυκείου 20/03/2016 : ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σχολικές εκδρομές
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις | Σχόλια κλειστά